foarte pe scurt, câteva idei memorate/deduse de la fiecare speaker:
- Elena Pahomova. Viitorul nu începe mâine - el a început ieri, săptămâna trecută, anul trecut. La fel ei i se plătește salariul la timp.
- Octavian Țîcu. Principiile din sport ar fi foarte utile societății (ex. ”Toleranță față de diversitate”), sau citatul lui Ernest Hemingway: ”Sportul învață să lupți cinstit, să câștigi cu demnitate, dar și să pierzi fără a fi umilit. Sportul ne învață viață!”
- Onorica Banciu. Oamenii de obicei au așteptări foarte mari. Foarte rar oamenii se opresc și analizează lucrurile și cauzele înainte de a acționa, deși o analiză a situației uneori îți schimbă acțiunile ulterioare, spre bine.
- Dave Erasmus. A vorbit despre magia dragostei și altruism. Dacă ai toată puterea din lume și o împarți cu 9 prieteni, vei avea 1/10 din puterea inițială, însă dacă ai toată dragostea din lume și o împarți cu 9 prieteni, atunci vei avea și mai multă dragoste: ”Love works on a different economy than power.” E unul din speech-urile care mi-au plăcut cel mai tare.
- Alex Cosmescu. A vorbit despre filozofie, psihologie și pe alocuri brain science. Se putea mai simplu. L-a văzut pe Viorel Pahomi doar ca un corp și a auzit un glas.
- Eugen Boico. Remix ≠ plagiere. În remix tu îmbunătățești ceva existent prin modificarea/adăugarea a ceva nou, de la tine. Trebuie să remixăm lucrurile deja existente. Aici au fost careva nemulțumiri/neînțelegeri din partea multor oameni: ”ei hai să luăm și să remixăm, da nu să creăm nou”. Eu am privit ideea aceasta nu ca o panacee pentru procesul de creare a ceva nou, ci ca încă o metodă.
- Ruslan Cojocaru. A vorbit despre Fericire 2.0, deși e aceeași fericire, pe care mulți nici nu știu în ce constă pentru ei.
- Maria Gaidar. Fiica lui Egor Gaidar (ministrul economiei și finanțelor al Rusiei 1991-1992). Un sistem poate fi schimbat, deși trebuie tărie de caracter și dorință.
- Chad Rogers. Să faci un share, să dai un RT, să pui un like nu înseamnă că ai contribuit cu ceva pentru o cauză. Pentru a contribui de fapt, trebuie să-ți rupi curu de la monitor și să faci treabă.
- Jennifer Brush. Podul de la Bender trebuie ”deschis”.
- Dorin Dușciac. În 12 călătorii cu avionul timp de un an, corpul uman primește doza anuală de radiație, vinul nu protejează de radiație. Explicații simple ale fenomenelor complexe din fizica nucleară.
- Dmitry Voloshin. Un proiect este mai mult decât o investiție de timp și bani.
Și așa o observare făcută - speakerii non-moldoveni (cu excepția unuia) au fost net superiori în abilitățile de public speaking comparativ cu speakerii din Moldova...
No comments:
Post a Comment