Friday, June 15, 2012

domnule Şleahtiţchi, consideraţi sist.educaţional eficient?

Bună ziua domnule Şleahtiţchi,

Zilele acestea peste tot apar noutăţi ŞOCANTE! despre BAC, cum se copie, cum se transmit răspunsuri, cum CCCEC lucrează, cum lucrează reţelele sociale, cum se verifică pe unde se poate şi pe unde nu se poate de verificat elevii. Apropo, iată unul din variantele de răspunsuri la matematică care a nimerit pe reţelele de socializare.
Aţi spus că nu aveţi timp să arătaţi un exemplu pentru elevi şi să susţineţi cu ei BAC-ul la istorie. Sunt de acord, pentru că pregătirile necesită timp, iar dumneavoastră trebuie să vă ocupaţi cu chestii mai importante decât susţinerea unui BAC. Doar că am o întrebare aici.
Domnule Şleahtiţchi, sunteţi o persoană cu multe realizări, o persoană care a ajuns la un nivel de dezvoltare personală impunător, un lider în domeniul educaţiei, care are în spate un minister întreg de oameni (nu pot cu părere de rău să le spun "specialişti", pentru că nu-i cunosc) cu care poate face lucruri mari. Astăzi iarăşi BAC-ul a apărut pe reţelele sociale, în pofida faptului că aţi spus că se vor lua măsuri pentru a preveni acest lucru.
Întrebare: domnule Şleahtiţchi, consideraţi sistemul educaţional de la noi din ţară eficient?
Vă întreb asta pentru că eu, deşi la moment nu am atâtea realizări, ştiu un simplu lucru: dacă ceva nu funcţionează corect, adică dacă există o problemă, trebuie depistată esenţa, rădăcina acesteia şi ea trebuie soluţionată. La examenele de Bacalaureat elevii copie, dar nu asta este problema, problema este că ei nu învaţă, iar aceste sunt 2 probleme total diferite care necesită abordări diferite. Dumneavoastră cred că ştiţi asta, vă rog să o explicaţi colegilor care nu o înţeleg.
Toată zarva care se face acum cu supravegherea de către CCCEC şi anticorupţie e în van, pentru că ea nu soluţionează problema reală şi la anul va fi exact acelaşi circ.
Oamenii mari, lideri din diferite companii de succes au abilitatea de a depista şi elimina problemele, dar nu de a lupta cu efectele secundare ale acestora. Vreau ca în Moldova să fie cât mai mulţi oameni mari, de succes.

Cu respect, Iulian Gulea, un cetăţean care lucrează şi el în sfera educaţiei, doar că instruieşte adulţii.

2 comments:

Anonymous said...

Ai dreptate cand vrei sa-i pui in carca lui Sleahtitchi toate problemele sistemului educational, ca doar el e ministru tocmai de ... 1 an si ceva:) Lasand ironia la o parte, trebuie spus ca in urma unei evaluari a FMI-ului s-a constatat ca cel mai bine reformele merg in domeniul educatiei.

iulian said...

dragă anonim,
deşi nu cred că a meritat efortul, pentru că eşti un simplu anonim, am recitit articolul şi nu am găsit nicăieri cuvinte care afirmă că pun problemele sistemului educaţional în cârca lui Şleahtiţchi.
cât ţine de reforme, foarte bine că ele merg bine, dar trebuie de definit şi vectorul corect pentru reforme