am calculat aici cheltuielile şi profiturile aproximative a microbuzelor şi am obţinut cifra de 6.8 lei - atât costă 1 km parcurs de către un microbuz. ce înseamnă asta? mulți erau confuji despre calculele făcute. păi voi încerca să explic altfel:
dacă costul 1km de drum parcurs este 6.8 lei, asta înseamnă că dacă lungimea unei rute este de 15 km, atunci această rută, pentru a-şi acoperi toate cheltuielile are nevoie de 15 * 6.8 = 102 lei, iar 102 lei se obţin din 102 / 3 = 34 pasageri (doar 34!). Fiecare pasager de la 35 în sus aduce profit, respectiv cu cât mai mulţi pasageri, cu atât mai mult profit.
asta și este cauza întrecerilor între diferite rute, sau dintre microbuzele de pe aceeaşi rută - totul este goană după "al treizeci şi cincilea pasager", care aduce profit. şi cu cât mai mulţi sunt, cu atât mai mulţi bani aduc, iar dacă este loc să stea în picioare, de ce să nu se oprească şoferul să mai strângă 3 lei?
șoferii de microbuze sunt un fel de Mario, care se întrec cine strânge mai multe monede de pe drum - cu cât mai multe le strâng, cu atât mai bine, da de faptul că ele trebuie să mai încapă undeva de gândit nu trebuie, da pintru și?
sursa imagine
No comments:
Post a Comment