Friday, March 2, 2012

să scrie poate fiecare. aparent fiecare

cum învaţă adulţii oamenii?
"învaţă" nu în sens că memorează pederost careva informaţie, ci obţin careva abilităţi care să ajute ulterior în creşterea performanţei în activitatea pe care o desfăşoară.
răspunsul este atât de simplu şi banal - exersarea.

exersarea are un impact mult mai mare decât realizăm. pentru a demonstra acest fapt, iată un exemplu - scrisul.
toţi ştiu să scrie şi toţi scriu, chiar şi cu ochii închişi. însă dacă iai pixul în altă mână decât cea cu care scrii, hop!, nifiga. de ce? doar noi ştim la perfecţiune cum trebuie să fie literele, forma lor, dimensiunile, conecţia între ele. teoria ne este cunoscută foarte bine, dar totuşi totul ce se primeşte sunt nişte crăcăleţi straşnici care doar pe alocuri seamănă cu o literă normală... şi pentru a dezvolta scrisul cât de cât caligrafic cu cealaltă mână, trebuie de exersat.

explicaţia acestui fenomen se află în creier (mă întorc la tema mea preferată). activitatea creierului se bazează pe transmiterea impulsurilor de către miliardele de celule din creier, care sunt interconectate. când facem ceva, aceste celule transmit impulsuri celorlalte celule cu care sunt conectate. fiecărei activităţi pe care o facem îi corespunde un şablon care constă din miliarde de celule care transmit impulsuri celorlalte celule. şi aceste şabloane sunt foarte multe. când învăţăm ceva nou (să scriem litera 'a' cu mâna stângă), în creier nu există un oarecare şablon care să ghideze acţiunile noastre şi creierul îl crează prin crearea conecţiunilor noi între celule. aceste conecţiuni iniţial sunt foarte slabe, însă odată ce noi le antrenăm (exersăm scrisul cu mâna stângă), aceste conecţiuni se fac mai puternice şi respectiv abilităţile noastre de scris devin mai performante.

tocmai de asta când copiii sunt mici şi învaţă să mănânce cu lingura, deseori nu nimeresc lingura în gură ci o dau pe alături. asta se întâmplă pentru că ei îşi dezvoltă conecţiunile în şablonul creat pentru procesul de aducere a lingurei la gură.

orice abilitate pe care vrei să ţi-o dezvolţi necesită exersare. câte cărţi n-ai citi, câtă informaţie n-ai şti, dacă nu exersezi, vei rămâne doar cu cunoştinţe teoretice.

No comments: