Acum, chiar dacă comentariile oleacă nu-s la temă, ele m-au pus pe gânduri despre aceea ce este viaţa. Iată câteva gânduri care mi-au venit:
1. Amintiri. Când vom avea 70+ ani, nu ne vom gândi la orele petrecute la ecranele calculatoarelor pe facebook şi twitter ci la acele momente petrecute împreună cu acei dragi.
2. Aceleaşi amintiri rămân în urma timpului petrecut cu prietenii la un ceai, cafea, bere, petrecere, etc. Şi chiar dacă prietenia adevărată nu are o definiţie universală (dar cred că nici nu-i trebuie), fiecare din noi are definiţia sa şi cred că este absolut normal acest lucru. Iar celor care afirmă că prietenie adevărată nu există, pot doar să le spun că (1) fie ei se aşteaptă la prea multe de la prietenie, fie (2) sunt prea aroganţi.
miniPS: Prietenia adevărată nu neapărat trebuie să fie pentru toată viaţa (unde este scris asta?), ea pur şi simplu este o relaţie emoţională, intelectuală şi spirituală mai deosebită între 2 persoane.
3. Emoţii. Fără emoţii noi n-am fi putut supravieţui în procesul evoluţiei (la subiectul acesta este foarte mult de spus, cu dovezi cu tot, dar mă rezum doar la asta) şi acestea sunt vitale pentru noi, ele ne încarcă cu energie, însă lumea virtuală este un catalizator al emoţiilor. Toată imensitatea de informaţie şi emoţii care există în noi şi pe care vrem să le redăm cuiva trece printr-un filtru care se numeşte text, care reduce foarte mult din sarcina emoţională pe care vrem să o transmitem şi doar indică starea în care suntem, fără a o transmite cu adevărat.
4. Călătorii. Reale. Beneficiile unei călătorii sunt multe, printre care: vezi locuri noi, cunoşti o cultură nouă, faci cunoştinţe noi, consolidezi relaţiile cu acei cu cine călătoreşti, etc. Şi călătoriile la fel se transformă în amintiri pe care o să ţi le aminteşti fiind bătrânel/bătrânică. Pe de altă parte lumea virtuală nu are limite, însă efectul unei călătorii virtuale este inferior călătoriei reale.
5. Vise. Împlinite şi neîmplinite, toate sunt parte indispensabilă a vieţii noastre, pentru că ele umple viaţa noastră cu sens. Fără vise viaţa e pustie.
6. Acţiuni şi Realizări. Un simplu exerciţiu va arăta totul: numără aproximativ câte ore stai zilnic pe facebook. Cam câte sunt? Dacă în medie 1-2 ore atunci e ok, iar dacă sunt mai multe, atunci înmulţeşte această cifră cu 365. Să luăm un simplu exemplu, cu 3 ore pe zi stând pe facebook:
3 x 365 = 1095ore / 24 = 45.6 zile ~ 1.5 luni, adică a opta parte dintr-un an o pierzi. Şi asta doar timp productiv, fără a avea nevoie de somn.Iar într-o lună şi jumătate poţi face foarte multe lucruri pentru a realiza visul. Să vrei doar.
miniPS: facebook-ul are avantajele sale, dar nu mă refer la business, ci la timpul personal petrecut pe facebook.
Cred că mă voi opri aici.
___
Nu spun că internetul şi reţelele sociale sunt dăunătoare, ba dimpotrivă ele sunt un instrument foarte şi foarte util pentru business şi dezvoltarea personală, sau, datorită faptului că lumea virtuală nu are limite, oamenii din diferite colţuri ale lumii au posibilitatea să se vadă şi să se audă.
Însă lumea virtuală este doar un instrument pentru a facilita atingerea unor obiective şi nicidecum nu trebuie să fie un stil al vieţii. Iar concepte de genul "social death" sau idei că viaţa trece în online - tăt asta e bred.
Viaţa e în lumea reală.
No comments:
Post a Comment