Wednesday, September 5, 2012

offline cu Maia Sandu

"Totul va fi bine."
Cu așa impresie am ieșit de la offline-ul cu Ministrul Educației - Maia Sandu. 
Am discutat multe, însă două lucruri esențiale pe care le-am observat și care mi-au plăcut sunt:
  1. ea cunoaște și vrea să implementeze Good Case Practices ale eLearning-ului precum Khanacademy, coursera, DiscoveryEducation, etc. Acestea sunt metodele de învățare ale viitorului și astfel noi avem șansa să mergem în pas cu progresul educațional mondial. Respectiv, asta nu că e bine, asta e megacruta că doamna Ministru înțelege și vede relevanța în implementarea de așa sisteme în Moldova.
  2. modalitatea de gândire și abordare. Ea abordează sistemul educațional așa cum și ar trebui - ca pe un sistem, cu input și output, procese, interacțiune dintre elementele constituente, legături cu alte sisteme, etc. Astfel, la implementarea oricărei reforme/schimbări se ia în considerare întreg sistemul și nu doar o parte a sa.
Acestea sunt două momente care mi-au plăcut cel mai tare, însă au fost și altele printre care:
  • se face fundraising pentru educația preșcolară. ea este foarte importantă, însă nu s-a atras destulă atenție acestei etape a sistemului educațional. acum se caută bani.
  • despre închiderea școlilor - din 40 de școli care trebuiau să se închidă, s-a închis doar 20.
  • cheltuielile per elev în școli diferă: în unele per elev costă 6000lei, în altele - peste 15000 (aici nu țin minte cifra exactă)
  • în plan este să se facă proiecte/programe pilot de instruire la distanță
  • Georgia este un Good Case Practice pentru noi în ceea ce privește reformele eduaționale
  • există în gânduri un potențial dialog cu sectorul privat pentru a colecta feedback și a ajusta sistemul educațional
  • unul din cele mai importante elemente a transportării în autobuze a elevilor spre școli va fi securitatea lor. se discută să se pună amenzi mai drastice pentru încălcarea regulilor de circulație de către șoferii autobuzelor de școală
  • în plan este să se facă o consolidare a liceelor: ”cred că sunt cam multe licee”
  • cheltuielile în educație reprezintă 10% din PIB - asta e dofiga mult
  • la sfârșitul lui octombrie vor fi afișate ”regulile BAC-ului” - informație cu privire la procesul de susținere a BAC-ului în 2013
  • toamna aceasta elevilor vor fi oferite chestionare care vor măsura nivelul de posesie a ”soft skills”, pentru ca mai apoi elevii să beneficieze de instruire în domeniile respective
Poate mai era ceva, dar am uitat. În linii generale cam asta e. Întrebați în comentarii și vă mai spun câte ceva dacă îmi amintesc.
La început Maia Sandu avea emoții, apoi s-a deprins cu noi, vorbea despre lucruri exacte, se axa pe calitate, menționa problemele existente și totodată venea cu soluții concrete pentru aceste probleme - pentru Moldova aș zice că e o abilitate mai rar întâlnită :).
Într-o postare anterioară am afirmat că e bine că Maia Sandu nu a lucrat până acum în educație și acum m-am convins de asta - are o abordare complexă și gândește nu doar pe termen scurt, dar și pe termen lung. Totuși nu degeaba a ajuns să lucreze în Banca Mondială.

Să mai citești despre offline poți la: Eugen, Nicu, lista va continua...

No comments: