Friday, June 1, 2012

lucruri pe care nimeni nu ne învaţă - #1 cititul

totul începe de aici

Intro
Învăţăm să citim acasă/la grădiniţă/la şcoală, o dată şi pentru totdeauna. Pe atunci citeam în glas, tare, să ne audă profesoarea, pronunţând fiecare cuvânt separat. Apoi la lecţiile de Citire ne dădea texte să exersăm şi ne testa viteza de citire per minut. Îmi amintesc la şcoală în clasa I citeam aproape 90 cuvinte/minut şi eram fericit, pentru că alţii nici la 50 nu ajungeau. Dar asta a fost tot, după clasa I deja nu mai învăţam cum să citim, pentru că eram ocupaţi de aritmetică, istorie, ştiinţele naturii, iar mai târziu algebră, geometrie, biologie, fizică, chimie, după care fiecare la universitate a învăţat obiecte şi mai complexe, care necesită procesarea unui volum tot mai mare de informaţie. Şi dacă comparativ cu şcoala, volumul de informaţie creşte de zeci, sau chiar sute de ori la unele facultăţi, atunci viteza de citire maxim s-a triplat, ajungând până la 300 cuvinte/minut.
Astfel, un lucru pe care nimeni nu ne învaţă este cititul rapid.
Pentru ce?
Cred că e evident - dacă citeşti mai repede, citeşti în timp mai scurt, respectiv acest timp "economisit" îl poţi utiliza unde vreai. Cine de obicei citește mult, economisește mai mult.

Realitatea în cifre
Viteza medie de citire a majorităţii este de 150-250 cuvinte/minut, însă învăţând câteva tehnici elementare se poate lejer de dublat viteza până la 500 cuvinte/minut, iar cu puţină practică se poate de trecut şi peste 1000 cuvinte/minut.

Descrierea
Cititul rapid, sau, în engleză "speed reading"-ul, constră în modificarea deprinderilor existente în procesul de citire. Iată câteva din ele:
Sub-Vocalization - pronunţarea fiecărui cuvânt (în glas sau în minte). Aceasta necesită mult mai mult timp decât citirea "strict vizuală", când nu repeţi cuvântul citit, ci îl procesezi direct. Pentru a elimina această deprindere, mai întâi de toate trebuie de conştientizat că ea are loc (majoritatea oamenilor când citesc aceste cuvinte totodată şi "le aud" în cap, da? =) ). După ce ai conştientizat, faci efort asupra ta ca să nu repeţi în minte fiecare cuvânt. Odată cu practica sub-vocalizarea dispare.
Inefficient Eye Motion - în procesul de citire suntem obişnuiţi să ne focusăm pe fiecare cuvânt în parte, ceea ce este ineficient şi la fel necesită mai mult timp. Pe lângă asta, în procesul de citire un rol important îl joacă şi vederea periferică, cu ajutorul căreia se poate de citit blocuri de cuvinte îl loc de un singur cuvânt. La fel pentru mărirea vitezei de citire se utilizează așa o tehnică simplă și banală precum urmărirea cu degetul a textului, doar că aici degetul/palma are o mișcare continuă pe care trebuie să o urmărească vederea și nu invers. Astfel odată ce vederea ta ține pasul cu mișcarea degetului, ochiul nu are timp să se focuseze pe fiecare cuvânt, ci este ”silit” să citească cuvântul ”din mers”.
Regression - recitirea cuvintelor sau a secvenţelor întregi de text. După o statistică la care nu am găsit sursa, recitirea cuvintelor constituie 30% din timp. Adică din fiecare oră, 20 minute sunt dedicate recitirii.

Experienţă personală
Înainte de a învăţa tehnici de citire rapidă, viteza medie de citire pentru texte în limba engleză era de 190 cuv/min. Doar într-o singură seară, eliminând încercând să elimin subvocalizarea, am ajuns la cifra de 300 cuv/min. După o săptămână, în care am practicat cititul rapid, am ajuns la 500 cuv/min. Experimentul continuă.

Ce trebuie pentru asta
Să citești constant, de câteva ori pe săptămână și răbdare, pentru că rezultatele mai mari necesită practică.

Cine poate beneficia
  • studenții
  • oamenii care au liste lungi de cărți care așteaptă să fie citite
  • angajații care trebuie permanent să proceseze un volum mare de informație
  • unii elevi la școală
  • și în genere toți care citesc mult.

Info utilă
Articole:
http://www.mindtools.com/speedrd.html
http://pianoer.wordpress.com/2006/02/05/speed-reading-techniques/

O aplicaţie online pentru dezvoltarea "reacţiei" vederii:
http://www.spreeder.com/app.php

O carte bunișoară, potrivită mai mult pentru studenți, pentru că vreo 3 capitole sunt despre notițe și alte chestii de care ai nevoie la univer:
http://www.amazon.com/Remember-Everything-You-Read-Learning/dp/0380715775

Mini curs cu exerciții practice pe YouTube:


Sau simplu căutaţi pe google "speed reading" și mai vedeți ce arată el.

No comments: