Fizicul - exteriorul, frumusețea, glasul, zâmbetul, starea sănătății a unei persoane. Se depistează instant.
Intelectualul - interesele, cunoştinţele, abilităţile, modul de gândire a unei persoane (IQ-ul şi cunoştinţele de la universitate nu se includ aici, sunt prea nesemnificative). Se depistează în termen relativ scurt.
Emoționalul - temperamentul, încrederea în sine, atitudinea, inteligenţa emoţională a unei persoane. Se depistează într-o perioadă de timp mai îndelungată, nu poţi pe parcursul unei discuţii să-ţi dai seama de nivelul emoţional al persoanei.
Spiritualul - acesta e mai complicat de a-l defini, iar mulţi în genere cred că asta e bred. Nu mă refer la religie sau credinţă aici, ci la acea lume din interiorul nostru, cu toate gândurile, visurile, valorile și aspirațiile pe care le avem, cu tot ce fiecare din noi consideră frumos și adevărat, cu toate lucrurile la care noi tindem și pentru care trăim. Însăşi spiritualul nu poate fi depistat aşa, din exterior, analizând persoana. Poţi să-l vezi doar în cazul în care persoana îţi permite să intri în lumea sa, iar pentru asta trebuie să-i capeți încrederea, ceea ce necesită o perioadă îndelungată de timp.
Cred că orice fel de relație dintre doi oameni se poate de exprimat ca o combinație oarecare dintre aceste patru aspecte. Pentru a demonstra asta, să luăm un exemplu concret și anume...
O relație la serviciu
Să vedem cum fiecare factor determină ce este o relaţie bună la serviciu (să presupunem pentru o echipă de oameni care lucrează la birou):
Fizicul - nu prea contează cum arată persoana care este în echipă cu tine. Ea poate fi înaltă sau joasă, plinuță sau slabă, frumoasă sau mai puțin frumoasă, de culoare sau albă, asta nu caracterizează nicidecum (atât timp cât tu nu discriminezi) atmosfera din echipă.
Intelectualul - este unul din cele mai importante aspecte a unei relații, deoarece este important să-ți cunoști domeniul în care lucrezi, respectiv dacă cunoști multe lucruri și poți soluționa problemele care apar în lista de taskuri pentru echipă, ești respectat de către colegii tăi, care sunt predispuși să comunice cu tine pentru că pot învăța ceva nou și interesant de la tine, iar indicatorul performanței echipei crește, respectiv și cu managerul vei avea relaţii mai bune.
Emoţionalul - după importanță merge în paralel cu Intelectualul. Nu este destul să cunoști cum se fac lucrurile, trebuie să fii deschis către colaborare cu coechipierii, să aplanezi conflictele, să-ţi controlezi emoţiile, să-i ajuți și să faceți treabă împreună. Ce folos dacă doar tu știi cum decurge o procedură, însă când te întreabă cineva cum decurge aceasta, începi să te enervezi, să strigi, că el este prost și nu știe nimic? Angajații sunt deseori supuși stresului la serviciu, astfel făcând gestionarea emoțiilor un element important în relațiile dintre membrii unei echipe.
Spiritualul - importanța aspectului spiritual în relațiile la serviciu nu joacă un rol important, deşi spiritualul contribuie la crearea unei atmosfere mai prietenoase. (despre prietenie citește în următoarea postare)
Concluzie - Pentru o relaţie sănătoasă la serviciu, este nevoie ca 2 persoane să aibă Intelectualul şi Emoţionalul puternic evidenţiate. Fizicul contează foarte puţin, pe când Spiritualul, deşi nu este vital, este binevenit. Dacă de reprezentat acele patru componente într-o diagramă, atunci pentru o relație la serviciu se primește așa:
to be continued...
despre "o relație de prietenie" și "o relație de dragoste" citește în postările următoare.
2 comments:
asta în serviciul tău
da dacă lucrezi fotomodel?
sau șahtior?
tare bună observație :). iaka chiar mi-a ieșit din cap să mă gândesc și la alte tipuri de job în afară de офисный работник.
dacă pe scurt, ap Emoționalul nicăieri nu dispare (stresul și emoțiile sunt peste tot, trebu să știi să le controlezi), da deja fizicul și intelectualul variază de la un job la altul.
poate voi scrie un postscriptum după 3 articole unde să mai concretizez careva lucruri.
Post a Comment