Wednesday, December 28, 2011

efort vs. abilitate

Modul în care formulăm mesajul nostru contează foarte mult. Doar în ultima lună m-am convins de asta de câteva ori. Unul şi acelaşi lucru poţi să-l formulezi astfel încât receptorul să se simtă frustrat sau dimpotrivă să se simtă motivat de a face ceva.
Chiar şi diferite cuvinte, care sunt utilizate cu acelaşi scop, au un impact diferit. Această teorie a fost demonstrată în baza unui experiment, în care unui grup de copii li se dădeau câteva teste din ce în ce mai complicate. Grupul A era lăudat pentru că sunt inteligenţi şi talentaţi. Grupul B era lăudat pentru că au muncit mult.
După aceasta copiilor le-a fost dat un test foarte complicat, atât de complicat încât foarte puţini au obţinut cel puţin un răspuns corect, şi au fost întrebaţi dacă ştiu de ce nu le-a reuşit. Grupul A a spus că nu le-a reuşit pentru că nu sunt destul de inteligenţi. Grupul B a spus pentru că nu au depus destul efort.
Astfel dacă noi lăudăm copiii pentru inteligenţa lor, asta îi învaţă că succesul depinde de abilităţile şi inteligenţa lor şi dacă aceştia se confruntă cu o situaţie grea în care nu le reuşeşte, concluzia lor este că ei nu sunt foarte inteligenţi. Pe de altă parte, lăudând copiii pentru efort îi ajută să se focuseze pe aceea ce ei pot controla - efortul depus.
Dar nu doar pentru copii e just, lucrează la fel şi cu maturii, respectiv ar fi bine să atragem atenţia la modul în care spunem lucrurile.

Articolul original, în engleză, cu mai multă informaţie despe experiment, îl puteţi găsi aici.

No comments: