Friday, December 30, 2011

despre cărţile citite anul acesta. [partea 1]

Nu pretind a scrie "book review"-uri profesioniste, dar voi încerca să expun careva păreri despre cărţile pe care le-am citit şi ideile care mi-au plăcut. Am citit anul acesta 20 cărţi - o cifră care m-a surprins foarte mult, pentru că nu-mi planificam să ajung nici la cifra 10 :). În postarea dată am scris despre 3 cărţi, citite recent. Despre celelalte urmează.

"Power of Full Engagement". Jim Loehr, Tony Schwartz
O alternativă cărţilor despre Time Management, care m-a ajutat să realizez cum să-mi ajustez activitatea zilnică pentru a fi mai energic. În carte se povesteşte despre periodicitatea în natură şi despre o resursă care se menţionează şi se ia în consideraţie destul de rar - energia, care este de patru feluri: fizică, emoţională, intelectuală şi spirituală.
Pentru a "trăi la maxim", trebuie de acordat atenţie pentru fiecare din aceste 4 tipuri de energie şi anume să "încarci bateriile" cu fiecare tip de energie, după care să le descarci. Astfel, periodicitatea aceasta antrenează fizicul, emoţionalul, intelectualul şi spiritualul nostru şi le menţine în formă. Pentru că dacă nu sunt oscilaţii şi doar te forţezi fără să te odihneşti, atunci îţi uzezi starea fizică (spre exemplu). Şi invers, dacă doar odihneşti fizicul (ceea ce se observă la majoritatea oamenilor), atunci te atrofiezi.


"Emotional Intelligence 2.0". Travis Bradberry, Jean Greaves
Toţi ştiu ce este Inteligenţa Intelectuală, sau IQ-ul, şi majoritatea au şi încercat să şi-l calculeze cu ajutorul diferitor teste. Însă în ultimul timp a început să devină tot mai popular fenomenul de Inteligenţă Emoţională, sau EQ. Până în anii '90, succesul se considera a fi rezultatul IQ-ului înalt, însă acesta nu înlătura conflictele şi situaţiile stresante la locul de muncă în companii. Respectiv, succesul depindea de un alt factor şi anume Inteligenţa Emoţională, care sporea eficienţa în relaţiile interpersonale a oamenilor de afaceri.
Oamenii sunt fiinţe emoţionale, uneori emoţiile dictându-le comportamentul în situaţii de stress şi criză, iar această carte vine cu soluţii concrete pentru a trata acest subiect. Inteligenţa Emoţională este descrisă în carte ca fiind compusă din 4 componente, apoi pentru fiecare component se oferă câte ~15 strategii de îmbunătăţire. În total se primeşte ~60 strategii pentru îmbunătăţirea EQ-ului. Inteligenţa Emoţională 2.0 este o carte foarte utilă pentru toţi, care ajută să-ţi înţelegi propriul comportament şi să te controlezi în situaţii dificile.


"Never Eat Alone". Keith Ferrazzi, Thal Raz
Cartea a nimerit în lista Forbes a celor mai vândute cărţi. "Never eat alone" este o carte despre "networking", despre abilitatea de a comunica cu oamenii astfel încât să-ţi creezi o reţea de contacte pentru ca aceasta ulterior să-ţi ajute pe viitor. "Networking"-ul descris în carte este foarte diferit de acel networking pe care îl cunoaştem din reţelele sociale. Cartea conţine 31 capitole, fiecare din ele reflectând un aspect separat al fenomenului de socializare, începând de la scopul personal pe care trebuie să-l identifici şi terminând cu ideea despre cum reţeaua de contacte pe care o ai îţi ajută să creşti personal şi profesional, să obţii obiectivele propuse şi modul de viaţă dorit.

No comments: