Friday, January 7, 2011

anul 54 A.I. ş'oleakă despre sfârşitul lumii



câteva facte în intro:
suntem în anul:
2011 A.D. (Anno Domini) după calendarul Gregorian;
2010 după calendarul Iulian. (tioska =);
4708 sau 4648 după calendarul Chinezesc;
3177 după calendarul Discordian;
2543 după calendarul Tailandez;
12.19.18.0.4 după calendarul Maya (parcă-i o adresă IP);
54 după calendarul Internetului;
şi multe, multe alte cifre ce
corespund diferitor calendare.

fiecare calendar are istoria sa şi un eveniment istoric/mitologic/religios de la care au început să se numere anii.
însă practic toate calendarele sunt imprecise, pentru că nu consideră perioada exactă a rotaţiei pământului în jurul axei sale. pe lângă aceasta, pentru majoritatea calendarelor nu se cunoaşte data exactă de când a început "numerotarea" lor.

propunere:
trăim în era tehnologiilor informaţionale şi a internetului, care fundamental ne-au schimbat modul de viaţă şi la care ştim exact perioada când totul a început.
sau în alte cuvinte trăim în era internetului, de ce să nu facem calendarul Internetului? am trăi în anul 54 A.I. (Anno Domini Interneti), iar al WWII s-ar fi terminat în anul 12 B.I. (Before Internet). am fi relativ tineri ca civilizaţie :).
pe lângă asta, acest calendar ar fi putut combina diferite calendare existente, elemente din ele şi alte "fişti" noi.
nia ni plaşe...

PS: referitor la "sfârşitul lumii" după calendarul Maya. cifrele 12.19.18.0.4 reprezintă unităţi de măsură (unităţile se numesc B'ak'tun . K'atun . Tun . Winal . K'in). K'in-ul are valoarea de 1 zi, adică 4 reprezintă 4 zile, următoarele reprezintă multiplul celor precedente, adică 1 Winal = 20 K'in, etc. da, kstati, calendarul maya se măsoară în zile.
apu şi-i totuşi cu sfârşitul lumii. ideea este că pe 21 decembrie 2012, calendarul Maya va arăta în felul următor 12.19.19.17.19 ceea ce reprezintă sfârşitul Marelui Ciclu, pentru că 22 decembrie 2012 în Maya se reprezintă ca 13.0.0.0.0 şi este considerată de Maya ca o Nouă Epocă. (mai multe poţi citi aici, e destul de interesant)

PPS: chiar dacă ne aşteaptă Cataclismul (idee nu am de ce abordez aşa insistent tema asta :), nu se ştie exact când va fi, pentru că nu se cunoaşte data exactă de când a început calendarul Maya (diferenţa dintre variantele posibile este de 260 ani, aşa că dacă sunt oameni care totuşi cred în sfârşitul lumii, relax, take a deep breath and find yourself an occupation).

PPPS: în 2100, "Anul Nou pe vechi" se va mişca cu o zi mai târziu şi se va sărbători de pe 14 pe 15 ianuarie, dat fiind faptul că în calendarul Iulian (conform căruia noi sărbătorim Anul Nou pe vechi) se va acumula o eroare de durata unei zile diurne.

imaginea calendarului maya

3 comments:

INSANE said...

Nice post

Mihaela said...

da după care calendar suntem în 2012? :D

Mihaela said...

of nici n-am văzut. îi scris în 2011 postarea :)