EDUCÁȚIE s. f. 1. activitate socială cu caracter fundamental de transmitere a experienței de viață, a culturii către generații tinere, de influențare sistematică și conștientă a dezvoltării intelectuale, morale sau fizice;cândva fiind accesibilă pentru un număr foarte mic de oameni (biserici, curtea împărătească, etc.), educația
DAR
eficacitatea pe parcursul acestor secole a rămas cam la același nivel.
situația educației este similară cu cea din agricultură în republică... 2000 de ani în urmă am lucrat cu săpăliga, acum aceasta ”a evoluat” până la sapă.
avem o mulțime de universități, toate aparent diferite, dar defapt identice, fiecare cu instrumente învechite de învățare.
”învechite” pentru că deși trăim într-o lume dinamică, unde datorită tehnilogiilor modul de viață s-a schimbat considerabil în comparație cu cel de 20-30 ani în urmă, în sistemul de educație sau adus modificări microscopice.
și nu poți zice că nu ai de unde... în ultimii 10 ani educația nonformală s-a dezvoltat foarte mult, doar că la Moldova iar va ajunge, ca de obicei peste câțiva ani, că asta e bine și ar trebui de implementat. și metodele acestea noi de educație ajută nu doar la însușirea mai eficientă a informației (fie marketing, programare, finanțe, orice), ci și la o dezvoltare personală mai bună, la consolidarea abilităților de comunicare, de lucru în echipă, de creativitate... da la noi măcar nici o evaluare a necesităților nu se face la universități (sau ei nu știu ce e asta, sau nu știu cum să o facă).
iaca așa tot lucrăm cu sapa, pe când vecinii au deja nanotehnologii
sursa imagine
No comments:
Post a Comment