Tuesday, February 2, 2010

Consiliul Național de Participare a VîrsTinerilor

Pentru început, vreau să spun că postul dat reflectă 2 părți a evenimentului de creare a ”Consiliului Național de Participare” (CNP) și este doar o părere personală, care este una din mulțimea celor care urmăresc evenimentele și cărora le pasă pentru țara asta nenorocită, dar totuși patrie - Moldova.

Recent a fost creat Consiliul Național de Participare, care are ca scop
Dezvoltarea şi promovarea parteneriatului strategic între autorităţile publice, societatea civilă şi sectorul privat în vederea consolidării democraţiei participative în Republica Moldova.

Mă bucură acest fapt pentru că se încearcă să se schimbe lucrurile spre bine (cel puțin se crează așa o impresie). Însă componența acestui organ consultativ îți strică toată plăcerea... (componența o puteți vedea pe blogul lui Eugen, sau pe site-ul oficial)
Mereu se vorbește despre importanța tinerilor în societatea noastră, iar cînd cauți prin lista membrilor CNP-ului, nu vezi mai mult de 1 tînăr, care este Sandu Coica, președintele CNTM. Și aici apare o întrebare - unde sunt tinerii? Sau încă suntem tratați niște copii?
Păi să vă spun că copii ăștia știu și pot chiar mai multe decît unii adulți. Deacord, nu toți, dar unii la vîrsta lor deja au coordonat proiecte de zeci de mii de lei, au înființat organizații, au condus ONG-uri, au inventat noi metode de utilizare a lucrurilor pe care le avem (aici vb mai mult de online), au adus un impact în societate și continuă să o facă și acum.
Nu suntem proști, dar atrăgeți-ne cineva atenția! Știe cineva cîte ONG-uri internaționale cu o experiență de zeci de ani sunt în Moldova? Unde-s ele? Căci tinerii aderă la ele să aducă un impact, aici ei ar putea sa-l amplifice considerabil.
Și cum se primește: 1 tînăr, care reprezintă vocea întregii noastre generații vs. 29 oameni cu problemele lor pe cap?
Văd 2 lucruri aici:
1. NU au fost aleși tinerii (cauze se poate de găsit o mie și una)
2. nu au aplicat tinerii. Și aici deja e o temă aparte. Că tot unii vorbesc, dar cînd ajunge la treabă...

Oricum, să vedem ce se va primi din aceasta... Chiar mi-ar fi interesant să fiu prezent la o ședință de-a lor.

PS: totuși cred că pe viitor se va schimba situația. Acum tinerii trăiesc și învață de la oamenii ”mai în vîrstă și experimentați” cum NU trebuie de facut unele lucruri. Nu mă refer la toți acum și nici nu vreau să jignesc pe acei care într-adevăr contribuie la bunăstarea noastră. Oricum v-ați dat deama cine sunt ăia.
Articol inspirat de aici.

4 comments:

Unknown said...

Sandu Coica a fost ales în biroul executiv aşa că o speranţă există
apropo, scoate cuvântul de verificare la comentarii te rog :)

iulian said...

încă o veste bună pentru astăzi =)
doar că nu găsesc pe net detalii despre ședința de astăzi

Unknown said...

a fost transmisă pe privesc.eu

Anonymous said...

Хорошая статья. Действительно было интересно почитать. Не часто такое и встречается та.Наверное стоит подписаться на ваше RSS